Dnešní ženy se ke kojení naštěstí opět vracejí, říká dula Zuzana

Zdroj: <a href="https://www.freepik.com/photos/food">Food photo created by prostooleh - www.freepik.com</a>
4. 8. 2021
Iva Petrovová

S kojením se pojí spousta mýtů a často i předsudků. Maminky někdy čelí otázkám, proč už nekojí, nebo naopak jaktože kojí tak velké dítě? Co je vlastně správně a jak si poradit v případě problémů s kojením nám prozradila v rozhovoru dula Zuzana Vychodilová.

Kdybyste měla dát mamince, které se právě narodilo miminko, jednu radu ohledně kojení, jaká by to byla?
Důvěřujte svému tělu, že dokáže uživit vaše miminko. Jako jste dokázala počít, donosit a porodit dokonalé miminko, určitě ho dokážete skrze sebe nakrmit. Nechte se vést svými instinkty, které nejlépe probudíte, když budete se svým děťátkem co nejvíce. Dopřávejte si kontakt své nahé kůže s nahou kůží miminka při kojení, mazlení, nošení, společném spaní. I pouhý pohled na vaše dítě vám kojení usnadní.

Jakých chyb se podle vás při kojení maminky nejčastější dopouští?
Myslím si, že na kojení má velký vliv nastavení naší společnosti, které stále není v tomto ohledu zcela pozitivní. Naše prababičky měly pozici mnohem jednodušší, kojení bylo něco úplně normálního, co se ženy nemusely ani učit, protože ho viděly ve své rodině, u ostatních žen. V generacích socialistických žen bylo kojení téměř vymýceno. Kojilo se první tři měsíce a potom hned Sunar, dítě do jeslí a rychle do práce. Kojit dítě, které chodí? No to snad ne! Nebo na veřejnosti? Tak to už vůbec ne! Dnešní ženy se ke kojení naštěstí opět vracejí, ale nemají to lehké. Od koho se učit? Přesto, že je kojení tak přirozené, není vůbec od věci, aby si budoucí maminky vyhledaly správné informace, protože v překotném období šestinedělí moc času na vyhledávání informací není. A tady odkazuji na knihu Praktický návod na kojení od Andrey Polokové a internetové stránky mamila.sk, které poskytují profesionální laktační poradenství. Nebo pak české weby kojim.cz či poradkyneprikojeni.cz.

Každé kojení je správné

Existuje něco jako správné a špatné kojení?
Na kojení není nic špatného, každé kojení je správné. Maminky mohou ale při kojení dělat chyby, které můžou způsobit předčasné odstavení. Všechny problémy s kojením nebo s prsy se řeší zase jenom kojením. Maminka i miminko se kojení učí – zase jenom kojením. Jaký je podle vás ten největší mýtus spojený s kojením? Mohlo by to být mylné doporučení o dvouhodinovém odstupu mezi kojením. Kojte své dítě dle potřeby a ne podle hodin. Další takový hodně tradovaný mýtus je, že některé ženy mají slabé mléko. Nic takového nebylo vědecky dokázáno.

Zmiňujete slabé mléko. Maminky mají často pocit, že mají málo mléka. Co se s tím dá dělat?
Správně zmiňujete, že je to pocit. Ve skutečnosti to tak nemusí vůbec být. Vím o čem mluvím. Ani u třetího dítěte jsem se nevyhnula myšlenkám „Co když mám málo mléka? Co když pláče hlady?“ A to i přes to, že Maxík krásně přibíral a byl spokojené miminko. Určitě tam byla i obava z profesního selhání. Jak budu radit jiným maminkám, když nepomůžu ani sobě? Ráda bych tím uklidnila jiné maminky, že v tom nejsou samy, a že myšlenky mohou přijít jakékoliv, obzvlášť v době, kdy je žena nejvíce psychicky zranitelná. Ať už se jedná pouze o dojem, nebo je skutečně mléka málo, tak co opravdu pomáhá, je maximální kontakt matky s dítětem, společné spaní, nošení v šátku, kontakt kůže na kůži, společné koupání. Určitě je dobré nepoužívat dudlíky, lahvičky, kloboučky. Klíčové je správné přisátí dítěte k prsu, kdy je při nabízení prsu nosík dítěte v úrovni bradavky. Dítě doširoka otevře pusinku a v ten okamžik jej přiložíme. Jedná se o asymetrické přisátí, kdy nad horním rtíkem vykukuje větší část dvorce než pod spodním. Velmi efektivní metodou nejen na zvýšení tvorby mléka, je stlačování prsou při kojení. Fotky a videa správného přisátí i stlačování prsou najdete na internetových stránkách mamila.sk, které jsem už zmiňovala.

U kojení si krásně odpočinete


Co tedy pomáhá na zvýšení tvorby mléka?
Určitě je dobré, aby maminka vydatně pila, zabránila prochladnutí prsou, odpočívala. Zvýšit tvorbu mléka pomáhá časté kojení, protože kojení funguje na principu nabídka – poptávka. Čím více dítě saje, tím více mléka se tvoří. Může se vám třeba zdát, že máte prsa prázdná, ale po přiložení dítěte se mléko spustí, také proto, že se část mléka tvoří přímo v okamžiku kojení. Nejvíce mléka se tvoří v noci, kdy je vyšší hladina hormonu prolaktinu, který má tvorbu mléka na starosti. Na zvýšení tvorby mléka mohou pomoci také bylinky pískavice řecké seno, benedikt lékařský, moringa olejodárná nebo volně prodejný lék Motilium.

Co se týče málo mléka - v porodnicích často doporučují vážit dítě před a po kojení. Maminky to ale často stresuje. Jaký na to máte názor vy?
S vážením je to jak říkáte. Maminky spíše stresuje, než že by jim pomáhalo. Proto vůbec nedoporučuji miminko doma vážit. Ukazatelem toho, že má miminko dost mléka, je jeho spokojenost a přibližně šest promočených plenek za den.

Říká se, že by kojení nemělo bolet. Ale co když bolí?
Kojení by opravdu nemělo bolet, dokonce by mělo být příjemné. Nejen, že si u něj krásně odpočinete, ale příroda vás i dítě za kojení odměňuje hormonálním koktejlem, který způsobí příjemný pocit. Bohužel v prvních dnech se bolesti asi zcela nevyvarujete. Citlivé bradavky si musí zvyknout na větší zátěž. Není nutné, aby dítě sálo déle než 20 minut, protože pak jsou vaše bradavky nepřiměřeně namáhány. Pomohou hojivé masti, ale i zaschnutí trošky mléka a větrání na vzduchu. Je také důležité předcházet prasklinkám, které vzniknou, když chcete ukončit kojení a dítě odtahujete od prsa, aniž byste zrušila podtlak odtažením koutku pusinky dítěte.

O ukončení kojení by mělo rozhodnout dítě

Jak dlouho doporučujete maminkám kojit?
Výlučně kojit se doporučuje do konce 6. měsíce, ale i po podávání příkrmů kojení zůstává důležitou složkou stravy. Ideálně by o ukončení kojení mělo rozhodnout dítě a k tomu nedochází dříve než ve dvou a půl letech. Možná se vám to zdá příliš dlouho, ale určitě zjistíte, že vás kojení vlastně v ničem neomezuje, ať už je to pití kávy, umírněné pití alkoholu, sport … Nic z toho není překážkou v kojení. Naopak vám kojení velmi usnadňuje péči o dítě. Místo zdlouhavého uspávání prostě nakojíte, místo utěšování rozrušeného nebo nemocného dítěte prostě nakojíte. Kojení je báječný výchovný prostředek a je škoda se ho vzdát. Mléko máte vždy sebou. Čerstvé, se správnou teplotou, maximálně výživné a v ekologickém balení.

A co když miminko z ničeho nic přestane mléko chtít?
I taková situace může nastat. Jedná se o takzvanou „stávku“ a dochází k ní nejčastěji mezi 3. a 5. měsícem. Většinou je odmítání kojení spojeno se sníženou tvorbou mléka, kdy je dítě nespokojeno s průtokem mléka. Kromě již zmíněných rad ohledně zvýšení tvorby mléka můžete vyzkoušet kojit miminko před usnutím a po probuzení, když není dítě při plném vědomí. Kojte v tiché místnosti. Vyzkoušejte různé polohy při kojení, např. v leže, v šátku, na baloně. Rozhodně ale dítěti kojení nenuťte.

O Zuzaně

Zuzana Vychodilová má tři děti. Dvě v podstatě dospělé a rok a půl starého Maxíka. Posledních sedm let doprovází ženy k porodu jako dula a následně jim pomáhá i s péčí o miminko - včetně kojení a šátkování. Ráda cvičí jógu. Mateřskou dovolenou si zpestřuje běháním s kočárkem spojeným s celoročním koupáním ve Svratce. V případě zájmu si s ní můžete domluvit konzultaci na vychodilovaz@seznam.cz se podívat na její web.



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.